NIEUWE WEDSTRIJDVORM JO-9

Wanneer je kinderen vraagt wat het leukste aan voetballen is, zeggen zij: scoren, acties maken, veel aan de bal zijn en samen spelen. Als kinderen plezier in het spel hebben, voetballen ze vaker en worden ze steeds beter.

In een optimale omgeving leren voetballen zorgt voor een betere ontwikkeling.  De KNVB heeft besloten om het pupillenvoetbal in twee stappen aan te passen. Komend seizoen wordt begonnen met de JO9 (de oude F1 en F2), over een jaar volgt de JO11.

Vanaf het seizoen 2017/’18 speelt de Jeugd Onder 9 jaar (JO9) in de vernieuwde opzet op een kwart voetbalveld partijtjes van 6-tegen-6. In het vorige seizoen speelden zij nog 7-tegen-7 op een half veld. Spelen op een kleiner veld sluit beter aan op de belevingswereld van kinderen van deze leeftijd. Ingooien wordt indribbelen en scheidsrechters worden spelbegeleiders die het spel voor kinderen in goede banen leiden. Die rol van spelbegeleider wordt vervuld door één van de leiders.

Bij de JO9-teams worden vanaf volgend seizoen ook geen klassementen meer bijgehouden. Voor kinderen van die leeftijd staat de uitslag op zaterdag centraal. Met name ouders hebben interesse in een ranglijst, wat tot onnodige spanningen en onplezierige situaties kan leiden. Wedstrijden winnen blijft van belang en de uitslagen worden gebruikt om teams van dezelfde sterkte tegen elkaar te laten spelen, zodat kinderen iedere week op het niveau voetballen wat bij hen past.

Voor de Kabouters verandert er niets.

Het onderstaande plaatje vat de belangrijkste wijzigingen voor de JO9 samen: